123ring.nl
gevraagd als getuige
Trouwen

Gevraagd als getuige, dit staat je te wachten!

Ben jij gevraagd als getuige voor een huwelijk? Dat is super leuk, gefeliciteerd met deze prachtige job! Wanneer je als getuige gevraagd bent voor een huwelijk dan is dat een ontzettende eer. Weet je wat je allemaal moet doen als getuige, wat zijn de taken? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten als getuige!

Je wordt als getuige gevraagd

Wanneer je als getuige gevraagd wordt voor een bruiloft is dat een erg speciaal moment. De bruid of bruidegom is je erg dierbaar. Het is dan natuurlijk belangrijk om met een superharde ‘ja’ te antwoorden! Om als getuige gevraagd te worden is namelijk een ontzettende eer. Het betekent dat jij een erg belangrijk persoon in het leven van het bruidspaar of van allebei bent. Daarom is deze belangrijke taak aan jouw toevertrouwd als getuige. Natuurlijk dienen jullie dit nog wel te vieren met een heerlijk glas bubbels of een andere versnapering!

Taken van de getuige voorafgaand aan het huwelijk

Voordat de bruiloft plaatsvind maakt het paarbruid een melding van een voorgenomen huwelijk. Bij het maken van een melding van voorgenomen huwelijk moeten ook de getuigen en de persoonlijke gegevens van de getuigen opgegeven worden. Daarom is het belangrijk dat het bruidspaar om de juiste persoonsgegevens van jou beschikt. In Nederland moeten er minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn bij de huwelijksplechtigheid. Hoe het aantal getuigen verdeeld wordt maakt niet uit.

Daarnaast doe je er goed aan om de verwachtingen van het bruidspaar te bespreken. Doe dit niet op de bruiloft zelf, maar in de periode voorafgaand aan de grote dag. Misschien willen ze dat jij nog een aantal kleine dingen regelt of organiseert. Wanneer je dit vooraf hebt besproken met het bruidspaar zullen er geen misverstanden ontstaan. Bespreek ook het draaiboek van de dag zelf met het bruidspaar of de ceremoniemeester. Zo weet jij het exacte moment waarop jij in actie moet komen.

Natuurlijk zorg jij ervoor dat jij er als getuige spik en span uitziet. Je haar zit perfect, net zoals je kleding met eventuele sieraden. Zorg er wel voor dat het bruidspaar het plaatje van de dag is. Natuurlijk kun jij die mooie broche wel gewoon opspelden maar zorg ervoor dat jij het bruidspaar niet in de schaduw zet.

Speechen als getuige

Wanneer je als getuige graag een speech voor het bruidspaar wilt houden is het goed om deze vooruit te bedenken en uit te schrijven. Je weet dan precies wat je wilt zeggen. Hou het kort en bondig maar toch persoonlijk. Spreek uit je hart. Bespreek dit uiteraard met de ceremoniemeester en trouwambtenaar zodat deze beide op de hoogte zijn en ze er tijdens de ceremonie rekening mee kunnen houden. 

Jouw taak als getuige tijdens de bruiloft

De dag is dan eindelijk aangebroken en het bruidspaar gaat in de echt verbonden worden. Super leuk én spannend! Vandaag gaat het gebeuren en jij hebt een belangrijke taak!

Het bruidspaar heeft dan eindelijk de handtekeningen gezet en dan mag jij in actie komen. De ambtenaar van de burgerlijke stand vraagt de getuigen naar voren en stelt ze aan de overige gasten voor. Soms licht de trouwambtenaar nog even uit waarom de getuigen gekozen zijn en wat ze betekenen voor het bruidspaar.

Tot slot moet je tekenen. Je hoeft eigenlijk alleen een krabbel te zetten dat jij akkoord gaat met dit huwelijk en achter het huwelijk staat. Hierbij zit meteen de grootste taak erop. Nu is het genieten geblazen van een verbluffend feest.

 

Related posts

Maak indruk met een unieke trouwkaarten set

Madelon

Tips voor het beste huwelijksaanzoek ooit!

Madelon

Taken van de bruidsjonkers? Dit zijn ze:

Madelon